31 Ogos 2013

PASAR RAMADHAN: MELEPASI TITIK PULANG MODAL

Alhamdulillah, Syawal telah kita raikan dan hampir ke penghujung. Post kali ini adalah untuk berkongsi sedikit pengalaman manis ketika akhir Ramadhan. Antara pengalaman manis yang dirakam oleh kotak fikiran saya dan staf ialah pelbagai gelagat pelanggan yang dapat kami temui. Ada yang mencari warna kerongsang yang tidak kami jual, ada pula yang bertanya 'x de saiz yg lagi besar?', ada juga yang menyoal 'ada yg kecil?'. Memanglah... berniaga di pasaran terbuka, terdapat pelbagai permintaan yang lazimnya peniaga tidak mampu memenuhi kesemuanya.


Saya terhutang budi atas khidmat dedikasi Ketua Jabatan Pasar Ramadhan syarikat (Cik Wani) dan dua pelatih antarabangsa (Thailand) Cik Kluesong dan Cik Saidah sepanjang syarikat beroperasi. Walaupun panas dan letih... operasi Pasar Ramadhan syarikat berakhir pada Ramadhan yang ke 24. Sehari pun kami tidak bercuti. Ada juga kami lihat, peniaga yang membuka gerai hanya sehari. Allah yang memberi kami 'kekuatan' untuk bertahan. Syukur. Kami juga melepasi titik pulang modal. Oh! sungguh menggembirakan.

Dalam kemanisan yang digula-gulakan... ada juga racun yang menuba tasik hati saya. 'Apa yang awak jual ni, tak guna dijual di sini. Tak laku. Orang jual makanan, awak jual benda-benda ni. Awak masuk Pasar Tani, baru laku.' 'Amboi... sedapnya mulut pak cik ni. Suka2 mulut je nk cakap x laku!' kata hati saya. Dek kerana didikan orang tua... x terbit di mulut. 'Yelah kalau encik cakap begitu. Saya akan review semula produk saya. Siapa harus saya jumpa untuk urusan Pasar Tani? Berapa bayarannya? Apa syaratnya?' Lalu beliau memberikan maklumat.

Kemudiannya saya adakan perbincangan ringkas dengan Ketua Jabatan Pasar Ramadhan Syarikat (Cik Wani). Cik Wani memberi persetujuan agar nama jawatannya ditukarkan. Ketua Jabatan Kraftangan. Ha, ha... ini kerana Cik Wani akan bertugas untuk jualan online juga! Kami juga memutuskan untuk membuat R&D bagi tujuan mempelbagaikan produk. Untuk mengekalkan momentum jualan offline, saya mula mengisi borang memohon tapak untuk Pasar Tani. Sebagai makluman, bayaran bagi sewaan tapak Pasar Tani ialah RM5 untuk sewa tapak dan RM5 untuk sewa khemah. Publish!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan